Był taki czas kiedy Gazeta Wyborcza udostępniła swoje archiwum za free...
Gazeta Stołeczna nr 255, wydanie z dnia 30/10/1999 , str. 8
Artyści i naukowcy o "złotych" i słotnych miesiącach
Czesław Niemen, muzyk
Jesień to szczególnie inspirująca pora roku. Oczywiście piękno wrześniowych kolorów, ale nawet ta późniejsza szaruga. Dla artystów młodszego pokolenia, często jeszcze studentów, znaczenie mogą mieć fascynacje miłosne, które przeważnie przeżywa się jesienią właśnie.
Poza tym odczuwa się po lecie jakąś taką specjalną potrzebę wykonywania rzeczy konkretnych. Po prostu aż chce się pracować. Pomaga temu specyficzna atmosfera, jakby zaczynającego się na nowo sezonu. Bardzo dużo skomponowałem jesienią, zwykle jesienią koncertuję, no i mój pierwszy zespół powstał jesienią. Nazywał się Akwarele. Poza tym dużo śpiewałem o jesieni, m.in. słynny wiersz Juliana Tuwima zaczynający się słowami "Mimozami jesień się zaczyna...". Przy tworzeniu ważna jest specyficzna "świadomość istnienia". Odczuwanie w sposób nadzwyczajny kolorów, zapachów. Nie znaczy to, że na świecie musi być akurat ładnie. To, co wewnątrz, może przenikać się z tym, co za oknem. Choć pada deszcz, może być wesoło.
Zresztą mnie nigdy jesień nie przejmowała specjalną melancholią, nawet ta późna, listopadowa. Dawniej listopad był troszkę inny, było szaro, było słotnie, ale nie zimowo. Kiedyś, gdy jeszcze mieszkałem przy Teatrze Wielkim, lubiłem właśnie w listopadzie spacerować po Ogrodzie Saskim. Napisałem nawet wiersz, zresztą do dziś nie ukończony "Listopadem jesień kończyć się zaczyna".
Teraz, gdy mieszkam na Żoliborzu, a za oknem mam jarząbki z czerwonymi owocami i pięknie prezentujące się robinie, myślę, że ten wiersz powinienem jednak dokończyć. Niezależnie od tego właśnie w listopadzie odbędzie się mój koncert w radiowej "Trójce", z którego potem powstanie płyta "Spod chmury kapelusza".
Dodatek do WYSOKIE OBCASY, dodatek do Gazety Wyborczej nr 90, wydanie z dnia 15/04/2000 , str. 54
Otrzymałem i tak ZBYT WIELE
CZESŁAW NIEMEN
Moja dewiza: żyć i dać żyć innym
Główna cecha mojego charakteru: uporczywy indywidualizm
Cechy, których szukam u mężczyzny: wielkoduszność
Cechy, których szukam u kobiety: delikatność
Co cenię u przyjaciół: bezinteresowność
Moja główna wada: Zosia-Samosia
Moje ulubione zajęcie: wszystko, czym się zajmuję
Moje marzenie o szczęściu: i niepojęte, i spełnione...
Co wzbudza we mnie obsesyjny lęk: przeludnienie, przeideologizowanie, przemotoryzowanie, przeuzbrojenie i wiele innych ludzkich "przesprytnych" przechytrzeń...
Co byłoby dla mnie największym nieszczęściem: powrót do Związku Sowieckiego, młodości i Peerelu
Kim (lub czym) chciałbym być, gdybym nie był tym, kim jestem: nikim, bowiem lepiej być nikim
Kiedy kłamię: kiedy nie ma innego wyjścia
Słowa, których nadużywam: jestem małomówny
Ulubieni bohaterowie literaccy: Pan Cogito
Ulubieni bohaterowie życia codziennego: najbliżsi domownicy, w tym czarna kotka - Pantera, szpaki, słowiki, trzmiele, pszczoły, motyle, wrześniowe mimozy, listopadowe liście "do szyby przyklejone", sikorki na oszronionych gałęziach drzew
Czego nie cierpię ponad wszystko: pysznych przywódców i uległych im tłumów
Dar natury, który chciałbym posiadać: otrzymałem i tak zbyt wiele...
Jak chciałbym umrzeć: nijak...
Obecny stan mojego umysłu: osłupienie, w które wprawia mnie ideo(nie)logiczny bełkot świata
Błędy, które najłatwiej wybaczam: te, które dają się naprawić
Pytania, na które dzisiaj odpowiedział dla nas Czesław Niemen, w XIX wieku krążyły wśród bywalców europejskich salonów. Dwa razy odpowiadał na nie Marcel Proust.
Czesław Niemen ur. w 1939 r., muzyk-wizjoner. Centralna postać bigbitu i rocka lat 60. i 70. Stopniowo odchodził w stronę coraz bardziej wyszukanych form muzycznych i wykorzystania poezji. Od połowy lat 70. zajął się muzyką elektroniczną, komponował dla filmu i teatru. Nadal kojarzony jest jednak z takimi piosenkami jak "Czy mnie jeszcze pamiętasz" czy "Dziwny jest ten świat", która w 1967 r. wywołała burzę pokoleniową. Ostatnio zajmuje się grafiką komputerową.
RLES
Gazeta Wyborcza nr 194, wydanie z dnia 21/08/2000 , str. 18
Słowo za słowo
czyli co się z czym kojarzy - dziś Czesław Niemen
rock - & roli
metal - ciężki
disco - brr...
kompozytor- Penderecki
styl - blues
piosenkarz - Ray
piosenkarka - Kayah
gwiazda - zaranna